El casc o el cap?

Al costat de casa meu estan construint un edifici des de fa gairebé un any. Però fa molt més temps que patim obres constants: primer van fer l’edifici de la meva esquerra, desprès el de darrera i finalment el de l’esquerra. Això és el que passa quan el teu edifici té quatre façanes i envoltat de jardins i estas en un barri on la majoria d’edificis són nous.

[@more@]

En fi, al que anava. Aquest, feliçment darrer edifici en construcció, és un caos. Vaig treballar durant uns anys com administratiu d’una constructora i tenia l’oficina a peu d’obra, així que sé de què parlo. Mai havia vist una obra tan desorganitzada, tan bruta, amb el materials abandonats a mig de carrer, voreres ocupades constantment per vehicles, per silos, plena de pols de ciment… la vorera del carrer peatonal que era vermella, ara és gris. Sembla ben bé com si el carrer fos seu, a vegades no pots ni caminar a prop de l’obra de tants materials, camions i cotxes com hi ha. Cal a dir que, d’això, ja m’he queixat a l’Ajuntament i que de tant en tant els fan el "toc" i milloren un parell de dies però després continuen igual.

De totes maneres això no és el més greu. El pitjor que he vist, o millor dit, no he vist, han estat els casc. No hi ha ni un treballador, absolutament ningun que porti casc o faci servir cap mesura de seguretat! Després passa el que passa i llavors tots a lamentar-se. Podria pensar que no hi ha aquestes mesures de seguretat a aquesta obra, però sé segur que sí que hi són. Llavors si hi ha un accident, de qui és la culpa? De l’empresa, de l’encarregat de l’obra per no fer cumplir la seguretat o dels propis treballadors que les tenen allà i no les fan servir?

Com he dit, vaig estar 5 anys en la construcció, jo ho tinc clar de qui és la culpa.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

21 comentaris a l'entrada: El casc o el cap?

 1. nimue diu:

  tinc la sensació que la gent no és pren seriosament les mesures de seguretat fins que no hi ha una desgràcia…

 2. menxu diu:

  A l’assignatura de riscos laborals tampoc ens van acabar d’aclarir qui en té la culpa. Jo penso que qui la té és el que no és posa el casc. El treballador hauria de deixar constància que coneix el perill que suposa no portar el casc i, a partir d’aquí, la responsabilitat és seva.

 3. Jo Mateixa diu:

  Malauradament qui acaba tenint la culpa es l’empresari, tot i que qui la “palma” es el treballador.

  Tu ja els hi pots donar tots els EPI’s, i els pots fer signar una carta on dius que els hi has donat, però si ells s’ho passen per el forro de l’entrecuix i no s’ho posen la culpa es teva per no obligar-l’hos, i si els obligues i es queixen als sindicats llavorns t’empapelen per agressions piscològiques al treballador, total, que qui ha de pagar la multa o l’enterrament del treballador es l’empresari, de totes totes.

  Patètic.

 4. Jo Mateixa diu:

  Malauradament qui acaba tenint la culpa es l’empresari, tot i que qui la “palma” es el treballador.

  Tu ja els hi pots donar tots els EPI’s, i els pots fer signar una carta on dius que els hi has donat, però si ells s’ho passen per el forro de l’entrecuix i no s’ho posen la culpa es teva per no obligar-l’hos, i si els obligues i es queixen als sindicats llavorns t’empapelen per agressions piscològiques al treballador, total, que qui ha de pagar la multa o l’enterrament del treballador es l’empresari, de totes totes.

  Patètic.

 5. tomeu diu:

  res ha de passar fins que passa, i després venen els, ” i si ho hagués fet, etc”

 6. barbara diu:

  hola

  Estic d’acord res a de passa fins que passa
  fins la proxima

 7. el7 diu:

  I que m’en dieu dels esmorzars amb “carejillo” que fan, o l’estat d’alguns d’aquests treballadors quan tornen després de dinar!!!??
  Jo crec que la culpa es de l’empresari. I ja està. Si un treballador no es posa el casc un dia falta, el segon dia falta greu, i el tercer al carrer. Crec que A TOTES les feines es bo quan foten fora a algú. Els altres veuen que all`va de bo i s’espavilen.

 8. emma diu:

  aquesta gent se’ls hauria de dir que un simple cargol, un cargolet de no res, llençat de 30 m d’altura et pot fotre un bon trau! i coses pitjors es clar….

 9. Valqui diu:

  A mi també em sembla una barbaritat que no el duguin, el casc, però convisc amb una persona que ha estat paleta i el que et diuen és que si et cau un bloc al cap ja pots dur casc que la palmes igual, i que per això sovint no se’l posen. Té raó, però igualment se l’haurien de posar.
  Tot i així, el principal problema és que molts d’ells pensen que no els passarà res. Fins que passa i tothom se’n lamenta.

 10. elur diu:

  Segur que no vius a Olot Deric? Cada dia anant a treballar i tornant a casa em trobo el mateix espectacle… encara no sé com no m’han atropellat, m’ha caigut una biga al damunt o algun palet carregat de material pesat o la mateixa grua…
  Haig de reconèixer, això sí, de que es prenen les mesures de seguretat molt seriosament, en una altra obra a Olot no es va fer i hi van haver 3 finals ben tristos, per tant ara estan més a l’aguait. Espero que no es baixi la guàrdia.

  Un petó!

 11. JosepArnau diu:

  A veure quin troç d’edifici en sortira doncs despres d’aquest desgavell que ens comentes…

 12. lomemusic diu:

  Hola!!! passa per el meu blog quan puguis, please.
  A veure si em podeu ajudar.

 13. M’estas dient que tu un dia vas respondre a una oferta d’administratiu d’obra? D’aquells que van per alla amb la carpeta anotant-ho tot…

 14. M’estas dient que tu un dia vas respondre a una oferta d’administratiu d’obra? D’aquells que van per alla amb la carpeta anotant-ho tot…

 15. I em sembla que també està prohibit treballar-hi sense samarreta, però mira els paios a ple estiu!!! I per cert, parlant dels maldecaps que provoquen, jo treballo en una copisteria que està just davant d’ una obra, i hauries de veure com estan els productes que hi ha al costat de la porta…

 16. júlia diu:

  Les obres són una constant, en barris vells i nous, entre el carrer, les façanes… Certament, hi ha molts treballadors sense casc, enfilats. A Barcelona, a més, les obres comporten tallar carrers, això unit a tallades per festes i coses així, fan que el caos sigui extraordinari,en ocasions. I , a més, no se sol avisar…

 17. Mikel diu:

  Bufff , vols dir que no t´esta agafant el sindrome jubilat i mires masa les obres??…jejeje ja callo ja callo ;-P

 18. dessmond diu:

  A mi em costa de creure que l’empresa vol racanejar els cascs dels seus treballadors. Molt.
  Hi ha molta gent que treballa en la construcció que és canela fina.

 19. Noi; el món de la construcció em sembla que és campi qui pugui, no? Són els treballadros els responsables. Ara bé, l’empresari els ha de dotar adecuadament d’EPI’s, formar-los i tenir mesures de prevenció. Si no ho fa i hi ha accidents, entenc que són això, “accidents”. Altra cosa seria la deixadesa amb que uns i altres sembla haver-se acomodat. I després passa el que passa.

 20. Clama al cel, el tema de la seguretat. Però, tens raó, és molt complicat, de vegades són els mateixos treballadors (per ignorància, per un cert sentit del masclisme o per simple comoditat) els que es neguen a fer servir les mesures més senzilles.

 21. words diu:

  jaja sembla que hagis fe una descripció exacte del que està passant al meu carrer…fatal fatal… per o dir els “acosos” que rebem les peatones quan pasem xD

  Petonets

Els comentaris estan tancats.