I ara toca al català!

I ara ens la foten des de casa nostra: Em miro amb recel aquest nou grup d’antinacionalistes catalans d’esquerres. Van començar com a quatre “intel.lectuals”, ara ja són més de 2.300 i a punt de fundar un partit polític.

Que fosin un grup de catalans no nacionalistes em semblava, relativament bé, però avui llegint l’edició de Catalunya de El Mundo (I perquè llegeixo aquest diari? Doncs perquè era l’únic lliure on vaig a esmorçar) veia en portada que demanen que s’aturi la reforma de l’Estatut. Perdoni, són d’esquerres vostès?

[@more@]

Llegint més he vist que es queixen dels anys que vam ser governats pel sr. Pujol i de la política lingüística (Alarmes!!!!). Diuen que el castellà a Catalunya està en perill i que estan marginats per que se senten espanyols i no poden dir-ho en veu alta, s’han d’amagar per por!

Però en quin món viuen? Surten al carrer aquesta gent? Per què, senyors, jo a casa meva no puc viure en català!:

– De centenars de canals de tv, només hi ha 4 en català (2 públics i dos de XLTV)

– Al cine, quantes pel.lícules puc veure en català?

– Si vull comprar un llibre en català, he de pagar com a mínim 3 € més que l’edició castellana.

– Del centenar de DVD que tinc, no hi ha cap amb una pista de doblatge o de subtitulat en català. (En hebreu o magiar o rumanés, sí)

– Quan vaig a una botiga, el normal es que em parlin, d’entrada, en castellà.

– Pels carrers escoltar parlar a algú en català, cada cop és més difícil.

– Els indicadors, anuncis privats, etc. són gairebé tots en castellà.

– Quantes agressions han iniciat els independentistes o nacionalistes i quantes els espanyolistes (comencem a donar els noms dels nois apunyalats només pel fet de ser catalans, com el noi de Berga?)

Continuo o no cal? Quin és, ara, l’idioma discriminat?

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 comentaris a l'entrada: I ara toca al català!

 1. El que pasa es que ells també són nacionalistes… espanyols, clar. Se’n diu nacionalisme ocult.

 2. joan diu:

  Totalment d’acord amb Pia. L’espanyolisme no és nacionalisme, ni excloent, ni imposat, el castellà és una llengua en perill i jo ja no sé si en realitat em dic joan.
  lamentable , lamentable anit en un programa de TV3 “àgora” vaig escoltar a un d’aquest “intel·lectuals d’esquerres” i ni intel·lectual ni d’esquerres, simplement un espanyolista que s’avergonyix de la seua llengua i la seua cultura. Deplorable.

 3. Moderna diu:

  Tota aquesta trepa sempre han estat uns snobs que s’han pensat que ser català és poc fashioni que queda infinitament millor ser espanyol. Per ells ser esoanyolés ser cosmopolita,obert… i ser català és ser provincià, tancat…Els tipics prejudicis del pijos barcelonins.
  Jo, que sóc de poble de tota la vida i que no m’he sentit ni em sentiré mai espanyola per molt que m’hi esforci (que no ho faig) , com si entís ploure.

 4. Luthien diu:

  Estic d’acord amb Moderna… aquests prejudis contra el català i aquest fenomen de castellanització es centra sobretot a Barcelona i rodalies (i més sumant el fenòmen de la immigració dels anys 60, on la major part dels que van venir no parlen encara català). A fora d’aquesta franja (que per desgràcia és on es concentra també més gent) el català és l’idioma principal de tothom… en la vida diària, en els cartells de les botigues, l’administració…
  Nomès dir-te, que en el meu cas que visc a “comarques”, em costa molt parlar en castellà perquè no em cal utilitzar-lo per fer una vida normal (de fet fa mesos que no parlo castellà)

 5. Francesc diu:

  Jo soc de Girona i la veritat es k el castella el parlo ben poc x no dir gens, bueno ho dic: “no el parlo gens”. Al cole a la ESO i al Batxillerat les classes de castella les feiem en catala. Si tinc amics k em parlen castella jo els parlo en catala i ens entenem perfectament.

  El k passa es k ara estic a Praga d´erasmus i hi ha espanyols i clar aqui si k l´he de fer servir, tot i k sovint parlem en angles xq hi ha altres erasmus k no ens entenen sino.

 6. kargol diu:

  el que fot més és això que primer et parlin en castellà a les botigues, però jo què li he fet senyora!

 7. Tristany diu:

  Si no tinc més remei que parlar en castellà a una botiga, ja miro de parlar una mena d’spanglish (versió castellà-català) perquè es faci evident que estic parlant espanyol per imperatiu legal.

 8. bascombe diu:

  Jo també vaig veure l’Àgora. Hi havia una escriptora tan intelectual que no sabia ni parlar. Patètic.

 9. Litus diu:

  Demanar un suc de préssec (melocotón, no?) o un cafè amb gel (que esdevé un fumejant cafè amb llet per qüestions fonètiques, suposo) a llocs com Barcelona, en català, és tot un risc…

 10. JosepArnau diu:

  Pero quina colla de pocavergonyes que tenim a casa nostra!!!! Aquesta gent del “Manifesto facha” es fan passar per gent d’esquerres??

  El dia que torni a Catalunya, NO penso tornar a dir un sol mot en la llengua OCUPANT. No tinc mes paraules per aquesta gentusa.

Els comentaris estan tancats.